Skip links

09 juli 2020

Vrijheid om te kiezen

Op 9 juli 2020 werd een motie ingediend die het college van burgemeester en wethouders opriep om organisaties van sinterklaasfeesten en -intochten aan te moedigen om de roetveeg tot standaard te verklaren en de traditionele zwarte-pietfiguur niet meer te gebruiken. Bovendien was het een oproep aan de gemeente om de zwarte-pietfiguur niet meer te gebruiken in communicatie-uitingen.

Houten Anders! heeft tegen de motie gestemd. Desondanks werd deze met 21 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen.

Lees hieronder het betoog van Wayne Wilson, raadslid van Houten Anders!:

“Het zal geen verrassing zijn voor de raadsleden in de zaal, maar ik ben geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika. Als kind heb ik racisme heel intens en van dichtbij ervaren. Daarna heb ik in de Verenigde Staten gewoond. Daar is racisme zo mogelijk nog heftiger dan in Zuid-Afrika. Ik heb van heel dichtbij meegemaakt wat racisme en discriminatie met de inwoners van een land, een dorp of zelfs een wijk kan doen. Ik zal hier vanavond niet op ingaan, maar in de afgelopen jaren merk ik dat er een bepaalde beweging is in Nederland, die mij zorgen baart.

Ik als raadslid, als inwoner, en als vader van mijn kinderen wil geen onderscheid maken tussen zwart, blank, wit, geel, rood of wat dan ook.

Ik ben bang, voorzitter,

Ik ben zeker bang dat wat wij nu doen in Houten, door deze  discussie te voeren over de roetveegpiet, er een bepaalde soort polarisatie ontwaakt bij mensen. Waar men nu de verschillen benadrukt en dit kinderfeest daarmee ineens over racisme lijkt te gaan, terwijl er 10 jaar geleden geen enkel probleem was met de klassieke zwarte piet in Nederland.

Dit kan gewoon niet kloppen.

Als ik hier in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Bonaire, zie hoe het Sinterklaasfeest zwarte, blanke, gele, en rode mensen bij elkaar brengt, tijdens een feest dat de bevolking samen beleeft.

Ik ben bang voorzitter,

dat er in Nederland net zoals in Zuid-Afrika en Amerika nu ineens wel een scheiding ontstaat, waar men gevraagd wordt om te kiezen tussen één van twee kanten.

Ik kies uit mijn persoonlijk ervaring, maar ook als standpunt vanuit Houten Anders! om geen onderdeel uit te maken van deze beweging.

Ik kies voor vrijheid van en vóór alle Nederlanders. Racisme en discriminatie zijn onderwerpen die wij uiteraard in de raad bespreken.

De motie om zwarte piet te verbieden en roetveegpieten te verplichten is echter een inperking van vrijheid en dit kunnen wij niet steunen.

Laten we teruggaan naar de situatie waar niemand een kleur heeft, waar men zelf kiest wat hij of zij wil doen, waar kinderen niet de dupe worden van een politiek item, waar kinderen met welke huidskleur dan ook, zich vrij voelen om zichzelf te laten schminken hoe zij dat zelf willen (zwart, bruin, grijs of veeg) voor de Sinterklaasintocht, want voor hen gaat het niet om racisme, voor hen gaat het om een traditioneel kinderfeest.

Wayne Wilson

Raadslid Houten Anders! 

Volg ons