Zorg en Welzijn
Zorg en Welzijn
Houten Anders! wil een samenleving waarin inwoners betrokken zijn bij elkaars welzijn. De manier waarop wij omzien naar elkaar en samenwerken bepaalt of alle inwoners mee kunnen doen en bij kunnen dragen aan onze gemeente. Houten Anders! wil daarom een gemeente die inwoners actief ondersteunt in het ideaal van samenredzaamheid. Daarmee wordt bedoeld dat de gemeente inwoners actief in staat moet stellen om elkaar onderling te helpen. Op die manier ontstaat er in onze gemeente meer ruimte voor professionals om inwoners met grotere problemen persoonlijk en in vertrouwen te helpen.
“Samen met haar inwoners organiseert een betrokken gemeente de zorg zo lokaal en transparant mogelijk”
Samenredzaamheid
Houten Anders! kiest ervoor om te investeren in preventiebeleid. Een visie op cultuur én zorg, sport- en chillzones en Healthy Houten dragen hier aan bij. Door nauwer samen te werken met lokale verenigingen en organisaties en mensen met elkaar in contact te brengen, vergroten we de samenredzaamheid van inwoners. Bovendien zien wij dat het ontbreken van voorzieningen zoals een permanente ambulancestandplaats en een huisartsenpost in het groeiende Houten een bijzonder gemis zijn.
Transparant, onafhankelijk en toegankelijk
De zorg is erg complex. Voor wie hulp van de gemeente vraagt, moet kunnen rekenen op heldere informatie en ondersteuning. Bij elke intake van zorg moet de gemeente informatie verstrekken over de mogelijkheid tot cliëntondersteuning. Houten Anders! wil meer aandacht voor onafhankelijke cliëntondersteuners en vindt de huidige oplossing (Van Houten & Co en Stichting MEE) onvoldoende onafhankelijk. De gemeente moet zich bovendien sterk maken voor een transparante dossiervorming bij aanbieders van jeugdzorg, vergelijkbaar met wat in ziekhuizen al heel gebruikelijk is. Daar kunnen patiënten hun eigen dossier (digitaal) raadplegen en aanvullen.
Ook de sociaal ombudsfunctionaris zou niet in dienst mogen zijn van de gemeente. Wij hebben veel vertrouwen in de huidige ombudsfunctionaris, die zich voor zover bekend onafhankelijk opstelt, maar in de ogen van cliënten in conflict met de gemeente ontstaat een schijn van partijdigheid die niet goed is voor het aanzien van de gemeente.
In één keer goed…
Houten Anders! is er groot voorstander van om de best opgeleide zorgprofessionals de intakegesprekken te laten voeren. Het vereist immers veel deskundigheid om in één keer door te verwijzen naar de best passende hulp. Of het nu gaat over de WMO, jeugdhulp, schuldenproblematiek of werkloosheid, het is een stuk voordeliger en beter voor diegene die hulp nodig heeft wanneer die hulp in één keer juist is.
Leren van andere gemeenten
De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp, de WMO en de uitvoering van de participatiewet. Voor jeugdhulp en WMO krijgen gemeenten tot nu toe structureel te weinig geld. We zullen op een vernieuwende manier moeten zoeken naar mogelijkheden om de zorg te verbeteren en betaalbaar te maken. Daarbij kunnen we leren van wat er al in andere gemeenten aangepakt is.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Werk en Inkomen
Op het gebied van Werk & Inkomen zijn de afgelopen jaren goede initiatieven ontwikkeld, zoals de Houtense Werktafel. Een team van werkcoaches zet zich in om inwoners van Houten te ondersteunen in het vinden van betaald of onbetaald werk of een opleiding als dat niet vanzelfsprekend is. Inwoners die meerdere problemen tegelijk hebben op het gebied van wonen, inkomen, werken, gezondheid en welzijn worden geholpen om die problemen aan te pakken in het experiment ‘Op Koers’, zodat er weer ruimte ontstaat om in de samenleving mee te doen. Het is een samenwerking van het Sociaal Team, Van Houten & Co en Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) zoals Houten Anders! die graag ziet. Samen helpen zij inwoners in één keer goed en betrekken andere partijen zoals woningcorporatie Viveste als dat nodig is. Deze manier van probleemoplossing past bij de betrokken gemeente waar Houten Anders! voor staat, dus wij willen deze werkwijze volhouden.
Extra inkomen
Uit onderzoek van de rekenkamer is gebleken dat de inkomensregelingen in Houten niet goed zijn onderbouwd. Er zijn regionale verschillen en de Houtense inkomensgrenzen zijn niet helder uitgelegd. Voor elke regeling moeten inwoners weer naar een ander loket en dat verhoogt de kans dat regelingen worden vergeten, waardoor problemen van inwoners onnodig kunnen verslechteren. Houten Anders! wil een duidelijker en leesbaar beleid waar alle regelingen voor de minima in zijn opgenomen. Houten Anders! wil ook dat inwoners die het financieel moeilijk hebben slechts één keer hun administratie moeten laten zien om gebruik te kunnen maken van de regelingen die bij hun situatie passen. Het spaart inwoners en organisaties veel tijd, geld en irritatie en bovendien krijgen inwoners dan waar zij recht op hebben.
Schulden
Houten Anders! wil uitgaan van vertrouwen, de menselijke maat en begrip. Het is in het belang van ons allemaal, dat inwoners met financiële zorgen, door schulden of langdurige werkloosheid, goed worden begeleid naar financiële rust of nieuw werk. Als de persoonlijke begeleiding en controle goed zijn, dan valt eventueel misbruik snel op. Wie dan toch bewust fraudeert, mag wat ons betreft stevig worden aangepakt.
Meer werk en inkomen
- Houten Anders! wil het project ‘Op Koers’ voortzetten om multiproblematiek effectief aan te pakken.
- Houten Anders! wil meer diversiteit in werkzaamheden die bij de Houtense Werktafel mogelijk zijn.
- Houten Anders! wil dat mensen met schulden persoonlijker worden geholpen.
- Houten Anders! wil actief op zoek naar tegenstrijdige en onzinnige regels die mensen tegenwerken om het beste uit zichzelf te halen en deze drempels wegnemen.
- Houten Anders! wil inkomensregelingen meer op elkaar afstemmen en regionale verschillen gelijktrekken.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Jeugd
Jongeren zijn voor Houten Anders! een belangrijke doelgroep. We zien hun kwetsbaarheid voor groepsdruk en hebben zorg over een deel van de jongeren voor wie de coronabeperkingen nadelig uitpakken. De komende jaren willen we preventief extra aandacht hebben voor de gevolgen van deze beperkingen. De gemeente is een partner voor ouders met vragen over opvoeding via het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De gemeente en haar partners werken betrokken en transparant samen met scholen en ouders. Dat betekent dat medewerkers van het CJG betrokken zijn bij scholen en regelmatig het gesprek voeren met ouders, terwijl het jongerenwerk van Van Houten & Co betrokken is bij de jongeren. Met projecten zoals ‘Join Us’ wordt het sociale isolement van jongeren doorbroken. In de huidige tijd zijn dit soort projecten hard nodig.
Voorzieningen
Houten Anders! kan niet begrijpen dat de gemeente Houten geen geld spaart voor vervanging of renovatie van maatschappelijke voorzieningen zoals jongerencentrum Enter, de bibliotheek of De Grund. Op deze manier zal Houten in de komende jaren veel moeilijke keuzes moeten maken om de voorzieningen op peil te houden. Houten Anders! wil geld vrijmaken om het jongerencentrum te behouden, zodat het weer past bij deze tijd. Daarnaast willen wij zorgen voor meer variatie in de ontmoetings- en ontspanningsplekken voor de verschillende groepen jongeren in onze gemeente. Daarbij wordt zeker ook gedacht aan commerciële uitbaters in de centra voor bijvoorbeeld een discotheek en een poolcentrum gericht op de jeugd. Wat dat betreft laat Proef, de huiskamer van Houten, ons al zien dat een escaperoom in het centrum van Houten van grote waarde is voor jongeren.
Jeugdzorg
Wij ondersteunen initiatieven die zich ook op andere wijze inzetten voor het welzijn van jongeren, zoals het jongerenwerk, Shine, Buurtgezinnen en de scholen. Daar gaat een enorme preventieve werking van uit en sluit aan op de samenredzaamheid waar wij voor staan. Deze organisaties bieden een luisterend oor, ruimte om huiswerk te maken of een plek om zichzelf te zijn. Enorm belangrijk.
Voor zwaardere zorg stelt Houten Anders! het Sociaal Team Houten in de gelegenheid om de zorg zo toegankelijk mogelijk te verlenen. Wel is het belangrijk dat zorg niet langer duurt dan noodzakelijk en de wachtlijsten zo kort mogelijk worden. Wij zien kansen in de aanstelling van een zogenaamde ‘zorgmarinier’ om complexe zorgvragen en vastgelopen procedures op een betrokken wijze aan te pakken.
Jeugdbescherming
Waar in het gezin zorgen ontstaan rondom de veiligheid van kinderen, komt Samen Veilig Midden Nederland (SAVE, SVMN) in beeld. Zulke problemen kunnen ontstaan bij vechtscheidingen, psychische nood van ouders, verslavingen in het gezin en meer. In het uiterste geval kunnen kinderen uit huis worden geplaatst. De veiligheid van kinderen staat voorop bij Houten Anders!.
Toch hebben wij zorg over de manier waarop deze zorg nu is georganiseerd. Het lijkt enkel gericht op de veiligheid van het kind en veel minder op de terugkeer naar een normale gezinssituatie. Elke zorg rondom de veiligheid van kinderen, moet daarom gepaard gaan met goede zorg voor kinderen én ouders. Een permanente uithuisplaatsing zou in dat geval een uitzondering zijn en de problemen in het gezin zouden effectief worden aangepakt. Een goede beoordeling van de situatie, transparante dossiervorming en een onafhankelijke opstelling van de gemeente zouden kunnen bijdragen aan een betere organisatie van deze zorg. In regionaal verband willen wij een betere democratische controle op de organisatie van SAVE.
Onderwijs
Onderwijs en gemeenschappelijke ruimtes zijn het hart van onze samenleving. Daarom wil Houten Anders de scholen in ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal openhouden, zelfs als de leerlingenaantallen onder het minimum dreigen te komen. Wij zien kansen om op deze kleine scholen leerlingen onder te brengen die moeilijk meekomen in grote groepen. Dit voorkomt schooluitval en verhoogt de leerlingaantallen in de kleine kernen.
Houten Anders! wil zich niet actief bemoeien met het onderwijsbeleid van onze scholen. Wij willen geen verzwaring van lestaken opleggen. In onze overtuiging, zou een gemeente daar niet over moeten gaan. Scholen krijgen vanuit andere instanties geld voor activiteiten, zoals sport en cultuur. Over de gemeentepolitiek komt Houten Anders! graag een gastles geven als onze vrijwilligers beschikbaar zijn.
Meer jeugd
- Houten Anders! wil uitgebreid inzetten op preventie met stabiele subsidies voor initiatieven die vrijwilligers ondersteunen en koppelen aan cliënten zoals Handjehelpen, Buurtgezinnen en Steunpunt Mantelzorg.
- Houten Anders! wil wachtlijsten voorkomen door een realistische inzet van het Sociaal Team met voldoende ondersteuning.
- Houten Anders! wil selectie aan de poort door de best opgeleide medewerkers omdat het leidt tot een hogere slagingskans van zorg en daardoor tot lagere kosten en kortere wachtlijsten.
- Houten Anders! wil meer samenwerking tussen zorgaanbieders coördineren, omdat het bewezen geld bespaart en het onnodige zorg voorkomt.
- Houten Anders! wil dat de gemeente transparant is over het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning.
- Houten Anders! wil dat de sociaal ombudsfunctionaris niet meer in dienst is van de gemeente, maar zichzelf echt als onafhankelijk functionaris kan opstellen en aan de gemeenteraad kan rapporteren.
- Houten Anders! wil dat de gemeente zich in de regio sterk maakt voor een transparante dossiervorming van cliënten, opdat zij gemakkelijker hun dossier kunnen inzien.
- Houten Anders! wil dat elke wijk of dorpskern als hart een zelfstandig wijkcentrum of school heeft ter ondersteuning van de saamhorigheid. Daarmee vergroten scholen in de kleine kernen hun bestaansrecht.
- Houten Anders! wil leerlingen met een bijzondere leerbehoefte kunnen profiteren van de kleinschalige scholen in de dorpskernen.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
WMO
Houten Anders! ziet een veel grotere rol weggelegd voor inwoners binnen de zorg. Niet alleen om deze betaalbaar te houden. Een keertje boodschappen doen, met een buur naar het ziekenhuis of een kind mee laten eten waar het thuis even niet zo lekker gaat. Het zijn kleinigheden die veel Houtenaren al voor elkaar doen, omdat het mensen met elkaar verbindt.
Wijken die denken dat zij de zorg voor inwoners beter (en goedkoper) kunnen organiseren dagen wij uit om met een plan te komen voor een zorgcoöperatie. Zij worden ondersteund en geholpen om inwoners met een hulpvraag langer hulp te bieden met behulp van informele zorg. Dit komt de verbondenheid in de wijk ten goede en vergroot de samenredzaamheid. Houten Anders! wil breder onderzoeken hoe zulke projecten in Houten kunnen worden opgestart en ondersteunt iedereen die zich beroept op het uitdaagrecht.
Thuis
Veel van de WMO-gerelateerde zorgkosten hangen samen met het huis waar mensen wonen: schoonmaak, woningaanpassingen, hulpmiddelen. Met het oog op de vergrijzing moeten nieuwe woningen zoveel mogelijk levensloopbestendig zijn.
Ook wil Houten Anders! meer woningen die geschikt zijn voor senioren, met een ruime lift, goede bergruimte voor hulpmiddelen (zoals scootmobielen, driewielfietsen en rolstoelen), gelijkvloers zonder drempels, een ruime badkamer, brede deurposten en compact qua opzet. Het zal de kosten voor huishoudelijke hulp en woningaanpassingen in de toekomst verlagen en stelt ouderen in staat om langer zelfstandig te wonen en deel te nemen aan de samenleving.
Ook moet het aanvragen van een vergunning voor een mantelzorgwoning of het bouwen van een kangoeroewoning gemakkelijker worden gemaakt.
Vrijwilligers en mantelzorgers
Zonder vrijwilligers en mantelzorgers zou de zorg in Nederland direct stilvallen. De professionals in de zorg zouden tijd tekort komen om alle benodigde zorg te verlenen. Het is daarom belangrijk dat de gemeente mantelzorgers en vrijwilligers voldoende ondersteunt. Het Steunpunt Mantelzorg is een belangrijke steunpilaar voor mantelzorgers. Met de aanstaande vergrijzing is voorzichtigheid geboden. Met name jonge mantelzorgers moeten veel verantwoordelijkheden combineren met zorgtaken en daar mogen we niet te licht over denken.
De jaarlijkse waarderingsmarkt is een cadeautje van de gemeente aan mantelzorgers die wij vol zullen houden. Ook vrijwilligers in de zorg verdienen het om af en toe in het zonnetje te worden gezet. De gemeente moet helder beleid hebben over de manier waarop zij mantelzorgers en vrijwilligers, groot en klein, tot steun kan zijn.
Meer WMO
- Houten Anders! wil dat nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten rekening houden met een vergrijzende bevolking. Door huizen nu al aan te passen, verlagen we kosten in de toekomst.
- Houten Anders! wil voldoende ruimte in wooncomplexen voor scootmobielen, driewielers en andere vervoersmiddelen, zodat het gemakkelijker wordt om die hulpmiddelen te gebruiken.
- Houten Anders! wil dat er meer en betere voorzieningen voor minder validen komen. Ook de bestaande voorzieningen moeten kritisch worden bekeken. Inwoners met een beperking moeten zo zelfstandig en actief mogelijk kunnen leven.
- Houten Anders! wil het gemakkelijker maken om mantelzorg- en kangoeroewoningen te realiseren.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Inclusie
Houten Anders! is een inclusieve vereniging die niemand uitsluit om een beperking, leeftijd, etnische herkomst, seksuele oriëntatie, religie, genderidentiteit, armoede, laaggeletterdheid, enzovoort. Houten Anders! accepteert iedereen zoals diegene is. Wij willen een samenleving waarin het voor alle mensen mogelijk wordt gemaakt om volwaardig mee te doen.
Fysieke en sociale toegankelijkheid
Houten Anders! wil de verschillende groepen en verenigingen samenbrengen om oplossingen en zorgen bespreekbaar te maken en onderling begrip te bereiken waar dat nu nog ontbreekt. De Inclusieagenda is een goede stap en geeft onder andere uitvoering aan het VN-verdrag ten aanzien van de rechten van de mens met een handicap. Het is belangrijk dat we zichtbaar maken hoe de agenda wordt uitgevoerd. Het gaat dan met name om de sociale en fysieke toegankelijkheid voor inwoners.
Medewerkers van de gemeente, instellingen en verenigingen krijgen voldoende handvatten om met ieder mens op een passende manier om te gaan. Denk daarbij aan de omgang met inwoners met een psychische kwetsbaarheid. De gemeente heeft hierin een coördinerende rol, maar ook een voorbeeldfunctie naar andere instellingen met wie de gemeente samenwerkt.
LHBTIQ+
Vanzelfsprekend wil Houten Anders! dat inwoners zich thuis voelen in Houten. We weten dat sommige groepen, zoals de LHBTIQ+-groep, zich onvoldoende herkennen in de communicatie van de gemeente. Het ontbreekt in Houten aan een veilige plek waar de LHBTIQ+’ers samen kunnen komen. Shine zet zich al jaren in voor deze groep met het LHBT-café en bereikt daarmee vooral de jonge LHBTIQ+’ers.
Houten Anders! maakt zich zorgen over de groeiende intolerantie in de samenleving naar deze en andere groepen. In de komende raadsperiode willen wij werken aan een intensievere samenwerking tussen de belangenorganisaties van de LHBTIQ+-groep en de gemeente. Houten Anders! zou het toejuichen als een actieve Houtense belangenvereniging voor deze groep wordt opgericht. Zij zouden samen met de gemeente kunnen werken aan een veilige plek in Houten en vanuit eigen ervaring sportverenigingen en GSA’s (Gender and Sexuality Alliance) op scholen kunnen ondersteunen.
Meer inclusie
- Houten Anders! wil doelgroepen en verenigingen samenbrengen om oplossingen en zorgen bespreekbaar te maken en onderling begrip te bereiken.
- Houten Anders! wil medewerkers van de gemeente, instellingen en verenigingen voldoende handvatten geven om met ieder mens op een passende manier om te gaan. De gemeente heeft hierin een coördinerende rol en een voorbeeldfunctie.
- Houten Anders! wil dat iedereen zich thuis en vrij voelt in Houten.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Integratie
In de aanstaande raadsperiode zal de gemeente een nieuwe taak erbij krijgen: integratie. De opvang en begeleiding naar zelfstandigheid van statushouders was al de taak van gemeenten, maar nu wordt de gemeente verantwoordelijk voor het hele proces naar zelfstandigheid toe. Vanaf dat moment moeten statushouders voldoen aan het taalniveau B1. De gemeente moet vanaf nu de inkoop van de taalcursussen regelen. Een goede stap, wat Houten Anders! betreft. Zo krijgt de gemeente meer grip op de inburgering en kan er meer maatwerk voor inburgeraars worden bereikt.
Inburgering
Houten Anders! verwacht veel van lokale samenwerking met verenigingen en ondernemers om statushouders beter te laten inburgeren met positieve ervaringen en veel ontmoeting. Wij vinden het belangrijk dat statushouders over alle wijken worden verspreid en hebben vertrouwen in de rol die woningcorporatie Viveste daarin speelt. In Houten zijn statushouders evenredig verdeelt over alle wijken met sociale huurwoningen. Dit bevordert het contact met de wijk en de integratie.
Ontmoeting
Het Arabisch Nederlands Cultuurhuis is een inspirerend initiatief waar de ontmoeting tussen culturen en integratie positief benaderd worden. Houten Anders! wil dat statushouders zo snel mogelijk meedoen in de Houtense samenleving en wil de taalmaatjes van de bibliotheek, het Wereldhuis en de vele vrijwilligers en begeleiders van Van Houten & co daarin zo goed mogelijk ondersteunen om de ontmoeting en taalontwikkeling te organiseren.
Meer integratie
- Houten Anders! wil dat de gemeente meer gebruik maakt van het verenigingsleven en actieve buurtbewoners bij de integratie van statushouders.
- Houten Anders! wil de goede spreiding van statushouders in alle wijken handhaven.
- Houten Anders! wil meer ontmoeting organiseren met statushouders en initiatieven daartoe actief ondersteunen.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Zorg
De gemeente is in grote mate verantwoordelijk voor de volksgezondheid. Het merendeel van die taken hebben we uitbesteed aan de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, de GGD. Zij hebben de afgelopen jaren ontzettend veel werk verzet in de strijd tegen het coronavirus. Daardoor zijn er keuzes gemaakt, waardoor sommige werkzaamheden tijdelijk zijn stopgezet. Inmiddels pakt de GGD zoveel als mogelijk die taken weer op. Als dat nodig is, dan kan de gemeente extra zorg bij de GGD inkopen. De GGD helpt actief mee met de uitvoering van het leefstijlakkoord ‘Healthy Houten’.
Avond- en weekendzorg
De gemeente heeft minder invloed op ziekenhuizen, huisartsenposten en apotheken. Volgens een richtlijn hoort iedereen binnen 30 minuten bij een huisartsenpost te kunnen zijn. Nieuwegein is volgens routeplanners zo’n 17 minuten van Houten verwijderd met de auto als het meezit. Het is voor ons te gemakkelijk om enkel te kijken naar dit soort getallen. Voor Houten Anders! hoort een gemeente als Houten, met ruim 50.000 inwoners, in elk geval ’s avonds en in de weekenden tot 23:00 uur ook een huisartsenpost en apotheek te hebben.
Bovendien willen wij dat Houten een ambulancestandplaats krijgt. Op dit moment telt Houten al een steunpunt voor ambulances, maar dat wordt te weinig bemenst. Wij willen dat gesprek opnieuw starten met de regio, de ziekenhuizen en de Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht (RAVU).
Meer zorg
- Houten Anders! wil minstens een huisartsenpost en een apotheek in het weekend en in de avonduren terug in Houten.
- Houten Anders! wil een ambulancestandplaats in Houten.
- Houten Anders! wil meer aandacht voor gezondheid als onderdeel van de ruimtelijke ordening. Denk daarbij aan geluidsoverlast en leefomgeving.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.