Wonen en Leefbaarheid
Wonen en Leefbaarheid
Het hebben van een huis dat je ook een ‘thuis’ kunt noemen is voor veel mensen de basis. Het bepaalt mee wat je plek is in de samenleving, dat je ergens bij hoort en geeft je rechten in de gemeente. Er is een groot tekort aan woningen in Houten. Daardoor hebben veel mensen nog geen passend huis en kunnen zich ook niet helemaal thuis voelen. Tot 2040 komen we in Houten ongeveer 4800 woningen tekort, dat blijkt uit onderzoek. Houten Anders! wil, in balans met de leefomgeving en lokale wensen, de woningnood terugdringen en de betrokkenheid bij leefbaarheid in wijken ondersteunen.
“In balans met de leefomgeving en lokale wensen de woningnood terugdringen en de betrokkenheid bij leefbaarheid in wijken ondersteunen”
Er zijn te weinig passende woningen voor starters en senioren en ook de verdeling van woningen in Houten is scheef. Er staan relatief veel sociale huurwoningen nabij de winkels en relatief veel grondgebonden koopwoningen in de omliggende wijken. Dit geldt vooral voor Houten-Noord. In Houten-Zuid is een meer evenwichtige verdeling van soorten woningen gerealiseerd, al zijn daar veel minder sociale huurwoningen gebouwd. De toewijzing van sociale huurwoningen verloopt zo transparant mogelijk.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Wonen
Ongeacht de plek waar we bouwen, moet nieuwbouw passen in de omgeving, passen bij de tijd en de woningbehoefte van de doelgroepen waarvoor gebouwd wordt. Daarbij wil Houten Anders! in stand houden dat huurders en kopers door elkaar wonen. Ook vinden wij het wenselijk dat wooncomplexen mengen in leeftijd. Senioren en starters kunnen vaak goed naast elkaar leven. Dankzij de doorstroming die wij op gang brengen, komen grondgebonden eengezinswoningen voor gezinnen met kinderen vrij.
Diversiteit moet ook actief worden gestimuleerd door het soort bouwprojecten. Er zijn verschillende vormen denkbaar, zoals zelfbouwprojecten, social design, knarrenhofjes, collectief particulier opdrachtgeverschap, drijvende huizen, tiny houses en meer. Een aantal van deze soorten zijn uitermate geschikt voor ouderen, andere zijn meer geschikt voor jongeren. Zo voegen we voor elke groep nieuwe woningen toe.
Woonomgeving
Houten Anders! begrijpt dat er ook binnen de rondweg woningen gebouwd moeten worden. Wel moet Houten zijn unieke karakter behouden en moet inbreiding met woningen passen binnen het karakter van Houten. Kantoorgebouwen vervangen door woningen kan een oplossing zijn, zolang de omgeving van deze kantoorgebouwen ook wordt aangepast aan de nieuwe bestemming, zodat het bedrijventerrein een woonomgeving wordt.
Doorstroming
Door meer verschillende woningen te bouwen, is er meer kans op doorstroming in alle wijken. Houten Anders! wil die doorstroming zoveel als mogelijk binnen Houten op gang brengen. De woonwensen van inwoners zijn daarvoor van belang. Senioren die nu te groot wonen in een buurt waar zij nu al hun contacten hebben, verhuizen veelal niet graag naar een nieuwe wijk, zoals Houten-Oost. Er zal daarom ook in wijken moeten worden gezocht naar ruimte om (senioren)complexen te realiseren, zodat we deze groepen een aantrekkelijk alternatief kunnen bieden. Deze woningen moeten betaalbaar zijn en als eerste beschikbaar komen voor bewoners van de wijk.
Voor Houten Anders! is het vanzelfsprekend dat woningbouwprojecten met een zorgvuldig participatieproces tot stand komen waarbij de omwonenden mee kunnen denken en actief betrokken worden. Houten Anders! wil betaalbaar, creatief en duurzaam bouwen met aandacht voor een fijne en gezonde leefomgeving, passend bij Houten en met aandacht voor doorstroming voor Houtense woningzoekenden.
Huurwoningen
Houten Anders! blijft kritisch kijken naar de prestaties van woningcorporaties. Het wordt tijd dat zij werk maken van ambities op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en onderhoud. De huren in Houten zijn hoog en er zijn geen redelijke alternatieven. Sommige huishoudens komen daardoor in de knel. Houten Anders! wil meer betrokkenheid bij deze groep mensen die het moeilijk heeft.
Er is bovendien lange tijd weinig tot geen onderhoud gepleegd aan de sociale huurwoningen in Houten. Een aantal complexen zijn toe aan een opknapbeurt. Met name de oudere woningen van Viveste verdienen het om beter te worden geïsoleerd en verduurzaamd. Er zijn nog woningen met enkel glas en sommige appartementencomplexen zijn onvoldoende aangepast op de aanwezigheid van scootmobielen, bakfietsen en andere vervoersmiddelen die in deze tijd veel worden gebruikt. Houten Anders! wil dat alle sociale huurwoningen minimaal tot energielabel B worden gerenoveerd vóór 2026.
Daar moet tegenover staan dat woningcorporatie Viveste vanuit de gemeente alle ruimte krijgt om flink bij te bouwen. Samen met Viveste en andere bouwpartijen willen we op zoek naar manieren om het proces van bouwen in de gemeente te versnellen en betrokkenheid van omwonenden te versterken.
Huurdersparticipatie
Houten Anders! vindt dat Viveste een volwaardige onafhankelijke vertegenwoordiging van huurders mogelijk moet maken. Bewonerscommissies en de huurdersvertegenwoordiging mogen rekenen op een gemeente die actief de samenwerking zoekt om huurders een stem te geven bij beleidsveranderingen en projecten in hun wijk.
Soms hebben inwoners door omstandigheden direct een woning nodig. Onder strenge voorwaarden kunnen inwoners urgentie krijgen. De urgentiecommissie beslist wie in aanmerking komt voor deze voorrangspositie op de woningmarkt. Houten Anders! vindt niet dat de urgentiecommissie moet bestaan uit vertegenwoordigers van woningcorporatie Viveste. Leden van zo’n commissie moeten echt onafhankelijk zijn.
Meer wonen
- Houten Anders! wil heel veel nieuwe woningbouw, passend bij het Houtens karakter. Daarbij moet een tijdige participatie van alle direct omwonenden worden gegarandeerd. Juist voor starters en voor doorstromende senioren zijn er grote knelpunten op de huidige Houtense woningmarkt. Met bijvoorbeeld doelgroepenvorderingen moeten Houtenaren zo veel mogelijk voorrang worden verleend bij nieuwe en vrijkomende woningen. Wachtlijsten, sociale huur/koop en urgentie zijn hierbij aandachtspunten.
- Houten Anders! wil scherp in de gaten houden hoe de nieuwe regels voor inkomensafhankelijke huurverhoging effect hebben in Houten.
- Houten Anders! wil dat Viveste een inhaalslag maakt met het achterstallig onderhoud, huizen actiever gaat isoleren en investeert in het toegankelijk maken van wooncomplexen.
- Houten Anders! wil dat Houten gaat voldoen aan de regionale afspraak om 30 procent van de woningvoorraad sociale huur te laten zijn.
- Houten Anders! wil dat de gemeente veel meer bouwruimte beschikbaar stelt aan Viveste om te bouwen, zodat de wachtlijsten serieus kunnen worden aangepakt.
- Houten Anders! wil een actieplan voor doorstroming, waarbij alle (markt)partijen worden betrokken om de Houtense doorstroming zo goed mogelijk op gang te brengen en op gang te houden.
- Houten Anders! wil meer diversiteit in het woningaanbod, door op veel verschillende manieren betaalbare woningbouw tot stand te brengen, inclusief zelfbouw.
- Houten Anders! wil dat bij bouwprojecten gekeken wordt wat passend is in de omgeving met betrekking tot volume en hoogte. Er is geen vaste regel voor heel Houten, zelfs niet in het centrum. Op sommige plekken kan 8 hoog best, op andere plekken is 4 hoog al veel te hoog.
- Houten Anders! wil dat de gemeente alles in het werk stelt om doorlooptijden van woningbouwprocedures te verkorten, zonder afbreuk te doen aan zorgvuldigheid.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Leefbaarheid
Een prettige woonomgeving is erg belangrijk voor het woongenot van mensen. De leefbaarheid van wijken is daarom erg belangrijk voor Houten Anders!. Overlastsituaties, zwerfvuil, onkruid en hondenpoep: zij hebben een negatief effect op de sfeer in een wijk. Voldoende groen en ontmoetingsplekken dragen juist positief bij. Initiatieven, zoals De Krachtfabriek, het Wereldhuis en de Voedselbank, horen daarom wat ons betreft binnen de Rondweg thuis, bij voorkeur aan de randen van de centra. Zij dragen positief bij aan de verbinding tussen inwoners onderling en daarmee aan de leefbaarheid.
Samenwerken aan de wijk
Houten Anders! wil meer kansen en ruimte voor inwoners om zich actief in te zetten voor de leefbaarheid in de eigen wijk. De zwerfvuilacties zijn een aanwinst voor Houten en ook de “Ons Buiten”-tuinen brengen straten en complexen dichter tot elkaar. We willen meer van dit soort initiatieven die verbinden in de wijken. Houten Anders! wil dat de gemeente inwoners hierbij helpt als dat nodig of gewenst is.
Samen met bewonerscommissies investeert woningcorporatie Viveste al veel in de leefbaarheid van wijken. Daar mag volgens Houten Anders! meer positieve aandacht voor zijn. Houten Anders! wil dat Viveste meer doet om samen met huurders zichtbaar te zijn.
Houten Anders! ziet mogelijkheden om gemeentetaken over te laten aan bewoners, maar wel onder het motto: voor wat, hoort wat. Door bijvoorbeeld een deel van het groen in eigen beheer te nemen, prullenbakken te adopteren, kan bijvoorbeeld worden gespaard voor een speeltuin, buurtbarbecue of een andere wens van buurtbewoners in die wijk. Een goede buur is immers beter dan een verre vriend.
Meer leefbaarheid
- Houten Anders! wil een sociale samenleving gebaseerd op onze Houtense normen en waarden. Mensen moeten elkaar rustig en veilig kunnen aanspreken op ongewenst gedrag. Goed burencontact en grote betrokkenheid binnen de eigen buurt zijn daarbij van belang. Wij willen graag meer buurtinitiatieven en -ontmoetingsplekken.
- Houten Anders! wil maatschappelijke initiatieven binnen de Rondweg en nabij de centra huisvesten (zie Economie en Financiën).
- Houten Anders! wil leefbaarheid in de wijken bevorderen door meer aandacht te hebben voor sport, cultuur en vergroening in de wijken (zie Cultuur en Sport; Duurzaamheid en Energie).
- Houten Anders! wil de leefbaarheid in wijken verhogen door samen te werken met sleutelfiguren op het gebied van veiligheid en overlastsituaties. (zie Veiligheid en Verkeer).
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.