Economie en Financiën
Economie en Financiën
Houten Anders! is er voor inwoners én ondernemers. Een betrokken gemeente staat naast haar ondernemers, denkt in mogelijkheden en blijft binnen de financiële kaders. Houten heeft daarom een duidelijke visie nodig op onze bedrijventerreinen, de winkelcentra en voorzieningen. Leegstand op het Rond biedt kansen voor zowel woningbouw als maatschappelijke initiatieven. Door samen te werken met ondernemers, ontstaat er een levendige werk- en leefomgeving.
“Een betrokken gemeente staat naast haar ondernemers, denkt in mogelijkheden en blijft binnen de financiële kaders”
Financieel zal er weinig ruimte zijn in de aankomende raadsperiode. Bezuinigen in samenspraak met inwoners en ondernemers biedt kansen om dingen voortaan anders te doen en te leren. Dat betekent ook dat er meer transparantie moet zijn rondom de financiën van de gemeente. Houten Anders! is bereid om moeilijke keuzes te maken, maar legt de grens bij bezuinigingen op de kwetsbaarste inwoners. Zij mogen niet de rekening krijgen van de kromme verdeling van gemeentegeld in Nederland.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Economie
Houten heeft daarom een duidelijke visie nodig op onze bedrijventerreinen, te beginnen met de Doornkade. Het college stelde niet voor niets voor om er een woonwijk van te maken: er moet iets gebeuren, maar niet ten koste van de werkgelegenheid als het aan Houten Anders! ligt. Houten Anders! wil van het terrein een duurzaam en groen bedrijventerrein maken. Een plek waar nieuwe innovatieve bedrijven zich graag willen en kunnen vestigen.
Leegstand
Om de leegstand op het Rond aan te pakken, zullen er winkelpanden moeten worden omgebouwd. Het is de vastgoedbedrijven al tijden niet gelukt om delen van het Rond te verhuren, dus kunnen we concluderen dat die tijd voorbij is. Leegstand trekt immers leegstand aan en we moeten ons onderscheiden van Utrecht en Nieuwegein. Met een compacter winkelcentrum ontstaat er ruimte om koopwoningen toe te voegen aan het centrum, een doelgroep die in het centrum nog weinig kans heeft en wel graag de horeca op het Rond bezoekt.
“Houten Anders! wil een groen en levendig centrum. Wij delen Het Rond opnieuw in om leegstaande winkels te gebruiken voor het bouwen van (koop)woningen en om initiatieven zoals expositieruimten, de Krachtfabriek en het Wereldhuis een plek te geven.“
Winkelgebieden
De horeca in Houten, met name op Het Rond, in het Oude Dorp en op Castellum verdienen een meedenkende overheid. Ruimte voor (winter)terrassen of kleinschalige evenementen bieden deze ondernemers kansen en verhogen de sfeer in deze winkelcentra. Wij rekenen erop dat horecaondernemers het goede gesprek zullen voeren met de omwonenden, om samen tot goede afspraken te komen. Die verbinding vinden wij belangrijk. Wij zien daarnaast ruimte voor meer horeca. De coronaperiode heeft ons laten zien dat de horeca en de winkels elkaar nodig hebben gehad. We willen Het Rond, Castellum én het Oude Dorp dan ook als winkelgebieden aantrekkelijk houden.
Meer economie
- Houten Anders! wil van de Doornkade een uniek, duurzaam, groen en bereikbaar bedrijventerrein maken, waar nieuwe bedrijven zich graag vestigen.
- Houten Anders! wil de winkelgebieden weer laten floreren (bijvoorbeeld door meer culturele activiteiten) en de horeca meer ruimte geven.
- Houten Anders! wil bedrijven die nu binnen de Rondweg zijn gevestigd op termijn stimuleren zich buiten de Rondweg te vestigen en daar voldoende ruimte voor te vinden en leegstand tegen te gaan.
- Houten Anders! wil met ondernemers en inwoners een uitgebreide lange termijnvisie ontwikkelen op de bedrijvigheid en werkgelegenheid in onze gemeente.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Financiën
Als het gaat om de financiële situatie van de gemeente, dan weet Houten Anders! dat het op dit moment niet rooskleurig is. De gemeente krijgt structureel te weinig geld om aan haar verplichtingen in het sociaal domein te voldoen. Er zal de komende jaren flink moeten worden bezuinigd als de Rijksoverheid niet met extra geld voor o.a. de jeugdzorg en WMO komt. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers mee kunnen denken over goede bezuinigingen om een sluitende meerjarenbegroting te krijgen.
Hondenbelasting
Al jaren wil Houten Anders! de hondenbelasting afschaffen. Het is nooit een geschikt moment om belastingen af te schaffen, dus we willen ook niet wachten. We vinden het een achterhaalde belasting, die ten onrechte onderscheid maakt tussen honden en katten. Iedere inwoner profiteert van de poepzakjesdispensers en het positieve opruimgedrag van hondenbezitters. De opruimplicht blijft bestaan.
Mee- en tegenvallers
Bezuinigingen zijn een kans om dingen voortaan anders te gaan doen. Daarvoor moet exacter inzichtelijk worden waar de gemeente het geld bespaart en aan uitgeeft. Financiële mee- en tegenvallers zijn leermomenten om op een andere manier te begroten. Houten Anders! is bereid om moeilijke keuzes te maken, maar legt de grens bij bezuinigingen op de kwetsbaarste inwoners. Zij mogen niet de rekening krijgen van de kromme verdeling van gemeentegeld in Nederland.
Houten Anders! wil alle inwoners laten profiteren van financiële meevallers. Daarom zullen wij een meevaller eerst inzetten om het niveau van voorzieningen op peil te houden. De voorzieningen (zoals zorg, wijkcentra, voet- en fietspaden) gaan al jaren achteruit.
Transparant begroten
Houten Anders! wil dat de gemeente haar financiën transparanter maakt en daarmee begrip kweekt voor knelpunten die ontstaan als het Rijk taken naar de gemeenten afstoot, maar niet het benodigde budget daarvoor meegeeft. Verbeteringen in de gemeentelijke uitgaven kunnen voor bezuinigingen zorgen. Wij zijn bereid moeilijke keuzes te maken, maar doen dat niet ten koste van de meest kwetsbare inwoners.
Woonlasten
Houten Anders! wil de Onroerend Zaakbelasting (OZB) verlagen voor zover er financiële ruimte is om dat te doen. In de huidige overspannen woningmarkt wordt door de gemeente meer OZB ontvangen. We willen de OZB in ieder geval berekenen op basis van een realistische OZB-waarde. Toch zijn de woonlasten in Houten ten opzichte van de andere gemeenten in de Provincie Utrecht gemiddeld. Volgens de Coelo Benchmark is dat voor Houten gemiddeld € 853 in 2021. Onder woonlasten rekent men de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing bij elkaar opgeteld.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Ondernemen
Houten Anders! wil nieuw, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap actief bevorderen. Vanuit de gemeente verwachten wij minder beperkende en meer alternatieve beleidsvoering voor onze agrarische sector, zodat landwinkels, campings, nieuwe natuur of woningbouw bespreekbaar wordt. Houten Anders! wil particuliere initiatieven met lokale oogmerken meer kansen bieden, zoals winkels met alleen streekproducten.
Nieuwe initiatieven
Echte oplossingen voor maatschappelijke problemen komen meestal van ondernemende mensen en niet van een overheid. De gemeente moet zich vooral dienstverlenend en betrokken opstellen als ondernemers initiatieven ontwikkelen en actief met hen meedenken. Het organiseren van inwonersbetrokkenheid is een vak apart. Het is in het belang van de gemeenschap én van de ondernemer, dat de gemeente de ondernemer helpt bij het opzetten van een passend participatietraject als dat voor het initiatief noodzakelijk is. De gemeente moet heldere kaders stellen waar dat aan moet voldoen.
Ondernemers mogen van een betrokken gemeente verwachten, dat zij met hen denkt in mogelijkheden.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.