Duurzaamheid en Energie
Duurzaamheid en Energie
Houten Anders! deelt de zorgen over het klimaat en de gevolgen van opwarming van de aarde. Wij willen dat de gemeente in 2040 energieneutraal en klimaatbestendig is. We blijven kritisch over de wijze waarop we deze enorme uitdaging met elkaar aangaan.
“Verstandig lokaal en toekomstgericht beleid werkt verbindend en vergroot de betrokkenheid van inwoners”
We kunnen de klimaatcrisis niet top-down voor de mensen oplossen. Inwoners moeten daar actief bij worden betrokken en worden geholpen om hun bijdrage te leveren. Dan kan deze uitdaging zelfs een kans zijn.
Verstandig lokaal en toekomstgericht beleid werkt verbindend en vergroot de betrokkenheid van inwoners. Er moet daarom actief worden ingezet op gezamenlijke energiebesparing en groene energieopwekking.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Duurzaamheid
De manier waarop we met ons afval omgaan is belangrijk voor Houten Anders!. Op de juiste manier het afval scheiden, voorkomt dat we onze grondstoffen verbranden met het restafval. Hergebruik kan daarom veel beter worden geregeld. Met betrekking tot het hergebruik van materialen, heeft de gemeente een voorbeeldfunctie wanneer zij projecten aanbesteedt.
Het Doorgeefluik en de kringloopwinkels zouden locaties in het centrum moeten hebben, zodat deze voor iedereen gemakkelijk bereikbaar zijn.
De zwerfvuilacties verbinden mensen in de wijken en laten ons zien dat inwoners graag betrokken zijn bij de leefbaarheid en duurzaamheid in hun wijk. Een fantastische vorm van bottom-up, zoals Houten Anders! dat graag ziet. Dat willen we blijven ondersteunen.
Meer duurzaamheid
- Houten Anders! wil dat hergebruik vanuit de gemeente nog meer wordt gestimuleerd.
- Houten Anders! wil de PMD-kliko weer uit de tuin. Er zijn te veel kliko’s en afvalverwerkers halen steeds betere resultaten met nascheiding.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Energie opwekken
De komende jaren zal de energiebehoefte stijgen. Windmolens, zonnepanelen, thermische energie uit oppervlaktewater, aardwarmte en heel veel isolatie zijn een deel van de oplossing. Hier moet de gemeente samen met inwoners heldere kaders voor stellen, zodat de grenzen voor ontwikkelaars duidelijk zijn. Het liefst zien wij daarin dat inwoners zélf een stukje van het zonneveld of de windmolen ‘kopen’, zodat zij ook de lusten en niet alleen de lasten hebben. Toch wil Houten Anders! geen derde windpark.
Wij verplaatsen liever het eerste windpark naar een plek langs de A27 als deze vanwege ouderdom vervangen moet worden. Wij willen er geen nieuwe bij. Zonnevelden en zonnepanelen op daken zijn voor Houten een beter alternatief als het gaat over het opwekken van stroom.
Energie uit de samenleving
Initiatieven als Energierijk Houten, Opgewekt Houten en !mpact Houten helpen inwoners en ondernemers te doen wat kan aan opwekken en energiebesparing. Collectief inkopen van zonnepanelen of isolatie van de woning, zonnepanelen huren of elkaar leren zuiniger met energie om te gaan. Door de CV-installatie of warmtepomp beter in te regelen of door inwoners bewust te maken van gedrag. De subsidieverstrekking aan deze organisaties verloopt nu nog vaak op projectbasis. Dit kost veel energie van vrijwilligers.
Voorbeeldfunctie
Houten Anders! wil op zoek naar mogelijkheden om de bekostiging van dit soort energie-initiatieven makkelijker te organiseren. Dat spaart tijd en energie van vrijwilligers én ambtenaren. De gemeente heeft wat ons betreft een voorbeeldfunctie: doen wat kan, niet alleen omdat het financieel verstandig is.
Houten Anders! beseft bovendien dat er heel veel mensen met kennis op dit gebied in Houten wonen. Daarom is het belangrijk om die kennis te gebruiken, te delen en bewonersinitiatieven en voorstellen uit de samenleving te ondersteunen.
De gemeente moet inwoners laten zien wat mogelijk is.
Meer energie
- Houten Anders! wil elk alternatief voor opwekken van energie onderzoeken, met de eis dat deze nooit gezondheidsklachten voor direct omwonenden mag veroorzaken. Denk aan de mogelijkheid van thermische energie uit oppervlaktewater.
- Houten Anders! wil zonnepanelen op alle gemeentegebouwen, elektrisch rijden bevorderen en de straatverlichting zo snel mogelijk aanpassen naar LED.
- Houten Anders! wil een duidelijk zichtbare barometer in of bij het gemeentehuis en online, waar de inwoners van Houten kunnen zien hoe Houten ervoor staat qua bijdrage aan het klimaatakkoord.
- Houten Anders! wil dat de gemeente een energiecentrum inricht, waar in samenwerking met de vele energie(vrijwilligers)organisaties inwoners informatie en begeleiding kunnen krijgen m.b.t. duurzaamheid en energie.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Vergroenen
Houten Anders! wil met het oog op leefbaarheid meer natuurlijk groen en water. Er moet voldoende ruimte zijn voor water, voor bomen en verschillende soorten bloemen en planten. Het groen zorgt voor verkoeling in de zomer en biedt een leefomgeving aan diersoorten, zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het water is ook rijk aan leven en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater.
Samen met Milieuwerkgroep Houten en Houtense Bijzaken in het bijzonder, gaan we op zoek naar plekken waar kleine bossen (tiny forests) kunnen worden aangelegd en nemen we onnodig belemmerende regels weg om de natuur te verbeteren.
Natuurlijke projecten
Houten Anders! wil dat de gemeente duidelijk communiceert over wat inwoners zelf kunnen doen om hun tuin en omgeving aan te passen. Door ontstening en het toevoegen van verschillende soorten groen, het uitbreiden van Nieuw Wulven en ontwikkeling van het Hof van Wulven als bosrijke plek, maken we de groenverbindingen in Houten sterker en bereiden we Houten voor op de gevolgen van klimaatverandering.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.