De Dorpskernen
Schalkwijk, ’t Goy en Tull en ’t Waal
De drie dorpskernen, ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal verdienen onze aandacht om leefbaar en authentiek te blijven. Houten Anders! heeft daarom een aantal standpunten geformuleerd die wat ons betreft bij elk van de drie dorpskernen passen.
Leefbaarheid met visie
Om de leefbaarheid van de dorpen voor de toekomst te garanderen, moeten er voldoende betaalbare huizen worden gebouwd om jonge gezinnen en ouderen een goede plek te geven. Dat willen we vanuit een uitgebreide gebiedsvisie per dorp aanpakken, die we samen met de inwoners opstellen. Door extra woningen toe te voegen in overleg met de dorpsbewoners, ontstaan er kansen om de scholen daar open te houden, blijven er voldoende leden voor verenigingen en klanten voor lokale ondernemers. Kortom, met woningen die passen in het dorpse karakter, vanuit een visie die samen met de inwoners is opgesteld, houden we de dorpen leefbaar.
Betrokken inwoners, betrokken gemeente
De dorpen kenmerken zich door een enorme inzet en betrokkenheid van bewoners voor initiatieven, verenigingen en het dorp zelf. Het is belangrijk dat alle initiatieven elkaar kennen, maar ook gekend worden in het gemeentehuis. Daarom stellen wij voor dat elk dorp een eigen contactpersoon heeft die goed bekend is in het dorp. Deze medewerker van de gemeente biedt zich actief aan en is zichtbaar in het dorp. In het buitengebied van Houten, zijn erg veel verschillende instellingen, zoals Rijkswaterstaat, Stichtse Groenlanden of Staatsbosbeheer actief. Dit aanspreekpunt verbindt inwoners met de verantwoordelijke instellingen.
Dorpstafels
Veel inwoners van de dorpen laten ons weten dat zij graag mee zouden praten over de toekomst van hun dorp. Tegelijkertijd worden veel ‘Houtense’ onderwerpen niet relevant gevonden en dat begrijpt Houten Anders!. Dorpse onderwerpen raken daardoor op de politieke achtergrond. In reactie daarop zien we dorpsraad-achtige groepen ontstaan: Stichting Mooi ‘t Goy werd recent opgericht als stichting, maar ook Stichting Leefbaarheid Tull en ’t Waal is daar al jaren een bekend voorbeeld van.
De afgelopen jaren werd er in grote dossiers geëxperimenteerd met de samenlevingsagenda in de gemeente Houten. Die zouden wij ook voor elk dorp wensen. Een samenlevingsagenda als een continue dialoog tussen het dorp en de gemeente. We noemen het ‘dorpstafels’, waar inwoners belangrijke thema’s voor het dorp op de politieke agenda kunnen zetten. Per dorp ontstaat er dan een agenda waar ambtenaren en inwoners samen aan kunnen werken. Het zal vanuit de gemeente én vanuit de inwoners een grote inspanning vergen om hier in gezamenlijkheid vorm aan te geven. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de inwoners bijdragen aan de beleidsvorming toegespitst op de dorpen.
Kanaaldijk-Zuid
De wegen op en rond het Eiland van Schalkwijk staan al langere tijd ter discussie. De Kanaaldijk-Zuid wordt daarbij genoemd als oplossing. Door het vrachtverkeer en het doorgaand verkeer over de Kanaaldijk-Zuid te leiden, neemt verkeersoverlast in de dorpen af en neemt de leefbaarheid in de kernen toe. Wij willen onderzoeken hoe de Kanaaldijk-Zuid kan worden opgeknapt, waardoor deze als doorgaande weg tussen Wijk bij Duurstede en Nieuwegein kan dienen. De Lekdijk is daar volgens ons minder voor geschikt.
Samenwerken aan kwaliteit
De enorme betrokkenheid van alle dorpsbewoners wil Houten Anders! benutten. We willen in de dorpen een beroep doen op de samenredzaamheid door te komen met een spaarsysteem. Daarmee geven we inwoners meer invloed op hun eigen dorp. Wanneer onderhoud aan de omgeving door de inwoners zelf wordt opgepakt, of als er mantelzorgwoningen worden gebouwd om de zorg te ontlasten of prullenbakken door inwoners zelf worden beheerd, krijgt het dorp punten. Deze punten kan de dorpstafel inwisselen voor aanpassingen of extra onderhoud waarmee de kwaliteit van het dorp wordt vergroot. Uiteraard zullen wij dit spaarsysteem alleen invoeren als een dorp hier belangstelling voor heeft. We zullen eerst samen moeten uitzoeken hoe dat vorm kan krijgen.
Samen denken, samen doen
Er zijn in het verleden kansen op het Eiland van Schalkwijk in kaart gebracht om meer CO2 op te slaan en minder CO2 te verbruiken. Het plan is nooit van de grond gekomen, maar de kansen liggen er nog steeds. Dat is een voorbeeld van het soort denkkracht dat Houten Anders! nieuw leven in wil blazen om te zien wat van zulke plannen wél mogelijk is. Die kunnen onderdeel worden van een aparte gebiedsvisie op het Eiland van Schalkwijk.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Schalkwijk
De kern van Schalkwijk heeft aangegeven dat de jeugd onvoldoende kansen heeft op de woningmarkt en noodgedwongen het dorp moet verlaten om ergens anders te kunnen wonen. De leefbaarheid in Schalkwijk is afhankelijk van deze jonge gezinnen en starters. Als alleen de ouderen achterblijven, is het lastig – zo niet onmogelijk – om bepaalde voorzieningen, verenigingen en bedrijven in stand te houden. Bovendien spelen de jongeren een belangrijke rol als vrijwilliger. Daarom heeft de gemeente een groot belang bij het toevoegen van nieuwe betaalbare woningen in Schalkwijk. Er moet wel gefaseerd worden gebouwd volgens de grote (tot aan de korte Uitweg) of kleine (vanaf de Brink richting de Lek aan het Overeind) driehoek.
Met behoud van ’t lint
Houten Anders! erkent de nood aan woningen in Schalkwijk. Nieuwe woningen moeten snel en toch met zorg voor het karakter van Schalkwijk duurzaam worden ingepast. Dat is een hele uitdaging. Het lint kan niet eindeloos worden volgebouwd. Het unieke uitzicht op de achterliggende weilanden zou verdwijnen. Wij willen daarom dat de Provincie de rode contouren verruimt tot aan de Korte Uitweg en zullen ons daar in samenspraak met het dorp voor inspannen.
Als onderdeel van een totaalvisie op de ruimtelijke ordening van de hele gemeente willen we Schalkwijk en de andere kernen meenemen in een groter plan dat de karakters van de verschillende kernen beschermt, waarna per kern of wijk een gebiedsvisie kan worden geformuleerd om de ruimte zo betaalbaar, creatief, duurzaam en vooral passend bij elke kern in te vullen.
- Houten Anders! wil voldoende betaalbare woningen bouwen voor starters, jonge gezinnen en senioren die passen bij het karakter van Schalkwijk.
- Houten Anders! wil de rode contour van Schalkwijk bij voorkeur verruimen tot aan De Korte Uitweg.
- Houten Anders! wil ook op het Eiland van Schalkwijk een evenwichtige mix van woningen, huur en koop, waarbij betaalbare woningen voorrang hebben op duurdere prijscategorieën.
- Houten Anders! wil de oprichting van een Schalkwijkse wooncoöperatie ondersteunen, om Schalkwijk meer invloed te geven op haar eigen leefomgeving.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
’t Goy
Stichting Mooi ’t Goy heeft samen met de inwoners van ’t Goy een Masterplan ‘t Goy (youtube) opgesteld. Het is een voorbeeld van hoe inwoners zelf de regie over de toekomst van hun dorp willen en kunnen nemen. Het verdient daarom alle steun van Houten Anders!
In ’t Goy zijn zorgen over de komst van de windturbines en de effecten die dat heeft op de gezondheid, evenals de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Houten Anders! is niet principieel tegen de windmolens bij de Goyerbrug. Het is voor ons wel noodzakelijk dat de processen rondom deze windmolens transparant verlopen en inwoners zo goed mogelijk betrokken blijven. Daarbij hebben we vooral oog voor de gezondheid van de inwoners.
Bloeizone
Het label ‘Bloeizone’ zullen we van harte met de inwoners van ’t Goy op de kaart zetten. Het past bij het dorp en het karakter van onze gemeente als geheel. Het is noodzakelijk dat er in de komende jaren een uitgebreide gebiedsvisie wordt opgesteld voor het dorp, waarbij Houten Anders! het logisch vindt dat die Bloeizone het uitgangspunt wordt bij die visie op het gebied.
Deze gebiedsvisie zal ook bepalen waar in de toekomende jaren woningen worden toegevoegd aan ’t Goy en wat voor soort woningen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende zorgwoningen en levensloopbestendige woningen die voor elke generatie geschikt zijn. Het masterplan is daar de belangrijkste input voor. De snelheid waarmee jaarlijks enkele woningen worden toegevoegd aan het dorp is bepalend voor het succes van het plan. Als onderdeel van een totaalvisie op de ruimtelijke ordening van de hele gemeente willen we ‘t Goy en de andere kernen meenemen in een groter plan dat de karakters van de verschillende kernen beschermt, waarna per kern of wijk een gebiedsvisie (lees Masterplan’t Goy) kan worden geformuleerd om de ruimte zo betaalbaar, creatief, duurzaam en vooral passend bij elke kern in te vullen.
Verkeersveiligheid
Met betrekking tot de verkeersonveiligheid zien we mogelijkheden om samen met de inwoners te onderzoeken hoe de Kanaaldijk-Zuid kan worden ingezet om de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid te vergroten. Het is Houten Anders! nog niet duidelijk hoe dat kan worden gefinancierd. Daar zal het gesprek nog over moeten worden gevoerd met de omliggende gemeenten, de provincie en andere belanghebbenden. Op korte termijn willen we het dorp zelf uitdagen met goede ideeën te komen om de verkeerssituatie te verbeteren. Een flitspaal, drempels en andere kortetermijnoplossingen hebben alleen effect als deze ideeën door het dorp worden gedragen en daarover door inwoners actief is meegedacht.
- Houten Anders! wil het concept van de Bloeizone en het Masterplan het uitgangspunt laten zijn van een toekomstvisie op ’t Goy.
- Houten Anders! wil gefaseerd levensloopbestendige woningen bouwen in ’t Goy.
- Houten Anders! wil op de korte termijn de verkeersonveiligheid in ’t Goy aanpakken samen met het dorp en de ontwikkeling van de Kanaaldijk-Zuid onderzoeken.
- Houten Anders! wil dat de dorpsbewoners betrokken blijven bij de ontwikkeling van Windpark Goyerbrug.
- Houten Anders! vindt ’t Goy een geschikte kern om als eerste een ‘dorpstafel’ op te zetten.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.
Tull en ’t Waal
In de gemeenteraad gaat het vaak over de Lekdijk, Fort Honswijk, zonnevelden en de fruitteelt. In die zin gaat het vaker over het dorp Tull en ‘t Waal dan we ons beseffen. Vaak neemt de politiek één beslissing voor de hele gemeente Houten of over het hele Eiland van Schalkwijk. Hierdoor sneeuwen de belangen van dit dorp soms onder. Wat Houten Anders! betreft wordt er minder ‘over’ het dorp beslist en meer ‘met’ de inwoners van Tull en ’t Waal besloten.
Houten Anders! kent de belangrijkste thema’s die spelen in Tull en ‘t Waal. De afgelopen jaren is er veel gesproken over recreatie rondom het dorp en ook het wegverkeer is een blijvende zorg. Het (groen)onderhoud loopt achter ten opzichte van Houten en de zonnevelden zijn een doorn in het oog van de dorpsbewoners. De rust in het dorp blijft een thema dat niet voldoende is opgepakt en er wordt te weinig gehandhaafd om overlast van drugs, verkeer en geluid aan te pakken.
Zorg en energie
De inwoners van Tull en ’t Waal, maar ook de gemeente, hebben er belang bij dat zij zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. De vele grote tuinen in Tull en ‘t Waal, zijn ideaal voor de bouw van kangoeroewoningen of mantelzorgwoningen. De gemeente kan inwoners hierbij faciliteren, zodat wordt bespaard op gemeentelijke zorgkosten en het dorp leefbaar blijft.
Ook moeten de huizen in Tull en ‘t Waal op termijn zo energiezuinig mogelijk worden gemaakt. Gasloos is met de huidige stand van de technologie hier onbetaalbaar. Deze oude huizen vereisen een eigen aanpak en kennis om te verduurzamen. De Coöperatieve vereniging Duurzaam Eiland en Energierijk Houten kunnen op onze steun rekenen om inwoners op een goede manier te informeren over hun rol en de mogelijkheden.
Leefbaarheid
Als onderdeel van een totaalvisie op de ruimtelijke ordening van de hele gemeente willen we Tull en ’t Waal en de andere kernen meenemen in een groter plan dat de karakters van de verschillende kernen beschermt, waarna per kern of wijk een gebiedsvisie kan worden geformuleerd om de ruimte zo betaalbaar, creatief, duurzaam en vooral passend bij elke kern in te vullen.
De infrastructuur van Tull en ’t Waal heeft nog steeds geen verbinding met de 21ste eeuw. Het is bijvoorbeeld niet van deze tijd dat er nog geen bekabeld internet in de buitenranden van dit dorp is. Dit moet op zeer korte termijn worden vlot getrokken.
Gemeentegrenzen
Houten Anders! wil dat de gemeente Houten zich bewuster is van haar gemeentegrenzen. Betere samenwerking met omliggende gemeenten kan kosten bij werkzaamheden drukken en goede communicatie met omwonenden kan overlast beperken.
- Houten Anders! wil betere samenwerking met de grensgemeenten als het gaat om ingrijpen in de leefomgeving.
- Houten Anders! wil meer aandacht voor overlast van verkeer, drugs en geluid in de rustige omgeving van Tull en ’t Waal.
- Houten Anders! wil het makkelijker maken om in de dorpen kangoeroewoningen en mantelzorgwoningen te realiseren.
Voor meer informatie, keer terug naar het overzicht of lees ons volledige programma.