Skip links

25 november 2020

Raadspraat: ‘Noord West, Oost best’. 

Eind vorige eeuw woonden wij in Utrecht Overvecht. Zeven hoog, in een flatgebouw van 10 verdiepingen. We hadden een vaste baan en plannen voor gezinsuitbreiding. Overvecht vonden we niet geschikt om kinderen te laten opgroeien. We wilden ergens wonen waar het veiliger en groener is.

Onze zoektocht leidde naar Houten, dichtbij Utrecht, waar Houten Zuid net in ontwikkeling was. Met wat geluk konden we een koopwoning bemachtigen in de wijk het Land. Houten was een verademing! Een dorp in de groei, gebouwd volgens een prachtig inzicht dat uitgaat van groen en fietsverbindingen. Door de rondweg met inprikkers is er ook geen doorgaand verkeer in de wijken. Ideaal om onze jonge kinderen te zien opgroeien.

Ruim 20 jaar later zijn de kinderen jong volwassenen. Houten Zuid is zo goed als klaar en een toonbeeld van een dorps karakter met stadse allures. Als we onze voordeur uitlopen kunnen we de lucht zien en het groen vinden we om de hoek.

Onze kinderen willen daarom ook in Houten wonen. Ze zijn blij met de plannen van de gemeente om flink te gaan bouwen voor starters en ouderen. Maar ze willen niet wonen in het meest ongezonde deel van Houten, niet in Noordwest langs de snelweg. En zeker niet op de 7e verdieping, of hoger! Als ze hoog willen wonen gaan ze wel naar Utrecht. Waarom kiest Houten niet om te doen wat zij het beste kan: bouwen in de polder?

Houten Oost is veel kansrijker. Je hebt er ruimte om te bouwen voor de toekomst. Met een goede mix van klimaatadaptieve woningen voor alle leeftijden, mooi ingepast als toevoeging in het groene landschap langs de nieuwe Kromme Rijn. Dit heeft kans op verrijking. Doe het samen met de inwoners. Zo denkt Houten Anders! Houten toekomstbestendig te maken en te houden.

Bartjan Meier
Commissielid Houten Anders!
bartjan.meier@houtenanders.nl

Meer informatie:

Klik hier voor onze laatste reactie op de Ruimtelijke Koers.  

Klik hier voor de publicatie in ’t Groentje.

Klik hier voor de gemeentepagina over de Ruimtelijke Koers.

Volg ons