Skip links

16 november 2022

Raadspraat: Hoor de wind…

Het is half november en de herfst heeft zijn weg gevonden naar Houten. Het is koud, het regent, het waait en het is vroeg donker.

Na een zomer die warmer en langer was dan ooit, hebben we toch de thermostaat een graadje lager gezet. De nieuwe energietarieven hakken er flink in. Een zorg voor ons allemaal; kunnen we onze energierekening nog wel betalen?

Het is het onderwerp van de dag. Met de opening van het energiehuis in de bibliotheek is het nu eenvoudig voor inwoners om informatie te krijgen over isolatie, zonnepanelen en alles wat met energie te maken heeft. We waren bij de opening en zijn trots op alle vrijwilligers die hieraan meewerken.

In de gemeenteraad is energie vaak aan de orde. Er komen zonneparken in de gemeente die flink zullen bijdragen aan onze doelstellingen om in 2040 energieneutraal te zijn. In december zal definitief worden beslist over een vergunning voor Windpark Goyerbrug. De drie bestaande windmolens van Eneco zijn harder gaan draaien na een rechterlijke uitspraak.

De windmolens gaan heel veel energie opleveren die we hard nodig hebben. Voor direct omwonenden is dat niet prettig. De molens leveren overlast. Er zijn richtlijnen hoeveel geluid een molen mag maken, deze moeten per windpark worden vastgelegd. Ondanks deze richtlijnen zullen er altijd mensen zijn die hinder ondervinden.

Kunnen we het ons veroorloven om de windmolens minder te laten draaien vanwege deze hinder, of om geen nieuwe molens te plaatsen? Wij vinden van niet. Nee zeggen is geen optie. Help de mensen met echte hinder en laat de molens draaien.

De regen komt nu met bakken uit de lucht. Ik stel mijn dagelijkse ommetje uit en ga straks nog even. Ook daar wil ik geen nee tegen zeggen.

Bartjan Meier
Commissielid Houten Anders!
bartjan.meier@houtenanders.nl

Meer informatie:

Publicatie in ’t Groentje

Volg ons