Skip links

24 maart 2021

Raadspraat: Blijft u op de socials of komt u meepraten? 

Het is zaterdagavond, 19:00 uur. Je schenkt een glas wijn in en gaat bij de openhaard zitten. Je opent Facebook. Even lekker je updates lezen en dan… Je schrikt je rot! Je leest dat de gemeente dat mooie stukje groen tegenover je huis vol gaat bouwen! Er komt een flat van minstens drie hoog. Zijn ze helemaal gek! Je reageert direct. 

Elke gemeente heeft een college van B&W en een gemeenteraad. Die raad is het hoogste orgaan van de gemeente en bestaat in Houten uit 29 raadsleden. Zij zijn door de inwoners gekozen en zij worden ondersteund door commissieleden van hun partij en de griffie. 

Het college doet voorstellen waar de gemeenteraad over moet beslissen. Voor een raadsvergadering organiseert de gemeenteraad een rondetafelgesprek (RTG). Dan kunnen raadsleden vragen stellen aan de wethouder. U krijgt dan als inwoner de kans om uw mening te geven. U kunt inspreken op een agendapunt, maar ook aandacht vragen voor een zorg die u heeft. In de raadsvergadering debatteert men over het voorstel en kan een voorstel nog worden aangepast. Daarna wordt er door de raad gestemd. 

Politieke partijen staan ook open voor insprekers tijdens hun fractievergadering. Neem gerust contact op en maak een afspraak. Verder kunt u een brief sturen naar de griffie. Uw brief wordt gedeeld met de politici. Vaak nemen we dan contact met u op. Een referendum is een zwaar middel. Met een burgerinitiatief doet u zelf een voorstel waar de raad zich over uit moet spreken. 

Zit je jezelf dus op te winden over die appartementen? Laat het de politiek weten! 

Nog liever zie ik meer betrokken inwoners die zich willen inzetten voor onze mooie gemeente. Alle partijen zoeken actieve leden. Ervaring is niet nodig, kennis is gewenst en veel valt te leren. Ben je niet bang om invloed te hebben? Kom dan offline en praat mee in de Houtense politiek! 

 Wayne Wilson
Raadslid Houten Anders!
wayne.wilson@houtenanders.nl 

Meer informatie:

Klik hier voor de publicatie in ’t Groentje.

Klik hier als u meer wilt weten over de mogelijkheden om politiek betrokken te zijn.

Volg ons