Skip links

11 juni 2021

Blog: Het onderbuikgevoel van een megageslaagd Vinex-dorp

De Ruimtelijke Koers. Het onderwerp is en blijft de komende tijd actueel, er wordt nog veel over gesproken. Ik zou graag een vergelijking willen maken die op het eerste gezicht misschien wat vergezocht lijkt, maar wellicht inzicht geeft in het onderbuikgevoel wat ik kreeg bij de Ruimtelijke Koers.

Neudeflat

Niet ver van Houten ligt Utrecht. Niemand trekt daar de waarde van de Oude en de Nieuwe Gracht met hun werven in twijfel. Een aaneenschakeling van bouwwerken met een logistieke oorsprong waarbij veel mensen zich thuis voelen als ze langs de grachten lopen. Datzelfde geldt in Houten ongeveer voor fietspaden. Niemand trekt hun functie in twijfel. Zij hebben ook een logistieke oorsprong en de fietspaden zijn zodanig beeldbepalend dat ze van Houten maken wat Houten is.

Maar met onze blik op de stad, hoe zit het met de Singel en de Dom? De Singel werd 60 jaar geleden niet op waarde geschat en deels gedempt. De Dom werd (en wordt) gelukkig geroemd en wel op die manier dat men nog steeds niet hoger wil bouwen dán de Dom. Voor veel mensen voelt de Neudeflat zelfs als een vergissing.

Wat als onze Rondweg stiekem ook een beetje als thuis voelt, als onze Singel? Dat het voorgestelde opknippen van de Rondweg bij de Doornkade voelt alsof planbureaus en de gemeente hem niet op waarde schatten? Wat nou als de toren van het Gemeentehuis en de twee kerken op het Oude Dorp de skyline zijn waar men zich prettig bij voelt en de flat aan het Onderdoor onze variant van de Neudeflat is?

Houten is Anders!

Soms is sentiment eerst een onderbuikgevoel voordat je kunt benoemen wat dan precies de oorzaak is. Er is echt wel plek in Houten voor vernieuwing zoals er in Utrecht ook plek was voor Tivoli-Vredenburg. De Houtense identiteit is volgens mij veel groter dan die fietspaden alleen.

We wonen met 50.000 mensen in een megageslaagd Vinex-dorp. Binnen- en buitenlandse studenten komen op excursie naar Houten om onze ruimtelijke ordening te bestuderen. Zelfs in Nederland lopen er kenners rond die Houten als hét voorbeeld zien van geslaagde urbanisatie. Nogal wiedes dat een groot deel van de inwoners een veel meer uitgesproken mening heeft over een Ruimtelijke Koers dan in een willekeurige andere plaats in Nederland. Natuurlijk moet er gebouwd worden. Maar laten we nu niets doen waar we over 60 jaar van vieren dat we het hebben kunnen terugdraaien.

Ludo Knollema
lid van Houten Anders!

Reageren op deze blog?

Stuur gerust een e-mail naar info@houtenanders.nl

Volg ons